Utilizarea Granitului

Utilizarea Granitului

Pretul ridicat reduce adesea popularitatea unui material de constructie, iar granitul costa in mod semnificativ mai mult decat materialele realizate de om in majoritatea proiectelor. Cu toate acestea, granitul este frecvent selectat deoarece este un material de prestigiu, folosit in proiecte pentru a produce impresii de eleganta, durabilitate si calitate de durata.

Granitul a fost folosit de mii de ani atat in aplicatii interioare cat si in exterior. Granitul taiat si lustruit este utilizat la cladiri, poduri, pavaje, monumente funerare si multe alte proiecte de exterior. In interior, placile de granit lustruite sunt folosite la blaturi, pardoseli, trepte de scari si la multe alte caracteristici practice si decorative.

Granitul este, de asemenea, utilizat ca o piatra zdrobita sau agregat. In aceasta forma se utilizeaza ca material de baza la santierele de constructii, ca un agregat in constructia de drumuri, balasturi de cale ferata, fundatii si oriunde este utila ca umplutura o piatra zdrobita.

Granitul in crusta continentala

Majoritatea manualelor geologice introductive arata ca granitul este cea mai abundenta piatra din scoarta continentala. La suprafata, granitul este expus in nucleele mai multor lanturi muntoase din zonele mari numite "batholiths" si in zonele de baza ale continentelor cunoscute sub numele de "scuturi".
Cristalele minerale mari din granit sunt dovezi ca s-au racit incet din materialul de roca topita. Aceasta racire lenta trebuia sa aiba loc sub suprafata Pamantului si a necesitat o perioada lunga de timp pentru a se produce. Daca astazi sunt expuse la suprafata, singura modalitate care s-ar putea intampla este daca rocile de granit au fost inaltate si rocile sedimentare de deasupra sau erodat.
In zonele in care suprafata Pamantului este acoperita cu roci sedimentare, granitul sau rocile strans legate sunt de obicei prezente sub capacul sedimentar. Aceste granite adanci sunt cunoscute sub numele de "roci de subsol".